Schijnzelfstandigheid
In de afgelopen jaren waren er belangrijke ontwikkelingen voor zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers) in Nederland. Een van de meest besproken onderwerpen is het handhavingsmoratorium door de Belastingdienst met betrekking tot de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Met de recente aankondiging dat het moratorium per 1 januari 2025 komt te vervallen, staan zowel opdrachtgevers als zzp’ers voor nieuwe uitdagingen en kansen.
Eenvoudig gezegd betekent dit dat de Belastingdienst per 1 januari 2025 weer actief gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst was tijdelijk terughoudend met het handhaven van de Wet DBA. Deze wet was bedoeld om schijnzelfstandigheid aan te pakken. In de praktijk bleek de wet echter veel onzekerheid en onrust te veroorzaken onder zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Om deze reden besloot de overheid de handhaving van de wet op te schorten totdat er een nieuwe, duidelijkere regelgeving zou zijn.
Schijnzelfstandigheid brengt voor zowel de opdrachtgever als de zzp’er risico’s met zich mee. Beiden kunnen te maken krijgen met naheffingen of boetes van het UWV of de Belastingdienst. Wordt een zzp’er aangemerkt als werknemer (omdat feiten en omstandigheden daar op wijzen), dan kan deze daarnaast aanspraak maken op werknemersbescherming, zoals ontslagbescherming of het recht op loondoorbetaling bij ziekte. Met een verjaringstermijn van 5 jaar, kunnen de kosten voor opdrachtgevers oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar.
Verkeert u in een situatie waarin u vreest dat dit op u van toepassing is, dan is het belangrijk tijdig actie te ondernemen. Graag adviseren wij u in uw concrete situatie.
14-08-2024
Onze specialisten staan voor je klaar!
Telefoon | (0180) 48 03 44 |
---|---|
info@verhelstadministratie.nl |